diumenge, 28 de setembre del 2008

6. Imatges a Internet

Donada l’explosió del món multimèdia en els darrers anys i amb la implantació de la imatge digital en tots els àmbits, cada cop més apareixen a la xarxa llocs especialitzats que ofereixen imatges, la major part lliures de drets.

En general, aquests llocs es presenten en forma de galeries on qualsevol pot lliurar i dipositar les seves fotografies. Les fotografies normalment tenen força qualitat i cada cop més, donada la capacitat dels servidors que les hostatgen, s’ofereixen en diferents resolucions.

Alguns d’aquests servidors no accepten més que fotografies lliures de drets. Altres servidors permeten que l’autor pugui definir el tipus de llicència, anant des del copyright total al lliure amb o sense restricció.

Els següents llocs posen a disposició fotografies sota diferents tipus de llicències i drets d’autor, predominant els que les ofereixen sense cap tipus d restricció:
Font de la imatge: arxiu propi

diumenge, 21 de setembre del 2008

5. Introducció a GIMP

Bé, un cop s'han establerts els objectius i continguts bàsics d'aquesta materia optativa de 2n d'ESO, i feta la presentació del programa GIMP, així com la seva instal·lació, arriba el moment de començar a introduir-nos en el seu ús i la seva dinàmica de treball.

En aquest primer capítol, tractarem de:

- Inici de GIMP.

- Diferències entre la finestra de la Caixa d'eines i la/les finestra/es de treball.

- Primera activitat amb GIMP : logotips i rètols.

- Creació de la carpeta i subcarpetes de treball.

- Desar el fitxer. Format nadiu de GIMP: . xcf
- Nova imatge

divendres, 12 de setembre del 2008

4. Objectius i continguts


Per a conèixer els objectius i els continguts de la matèria optativa 2, de Segon d'ESO, EDICIó d'IMATGE FIXA, cliqueu a sobre de la imatge.

3. On puc trobar el GIMP? (I)

Com a programa de distribució lliure, podeu trobar el GIMP en diferents servidors de fitxers de programari lliure d'internet.

La versió implementada a les estacions de treball de l'aula d'informàtica és la darrera traduïda al català, la versió 2.4.6 .

Si voleu baixar-la cliqueu a sobre de l'enllaç.

Us recomano que la instal·leu al vostre ordinador, a casa, per a poder practicar.

2. Què és el GIMP?

GIMP significava originalment «General Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges general»); el 1997 es va canviar perquè signifiqués «GNU Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d'imatges de GNU»). És part oficial del projecte GNU (Font: Wikipèdia).

El GIMP és un programa de distribució lliure, extremadament potent i versàtil, adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d'imatges. Es pot utilitzar com a simple programa de dibuix, com a programa de retoc fotogràfic professional, com a sistema de processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d'imatges de producció, com a convertidor de formats gràfics, etc. Disponible per a Linux, Windows i Mac.

Entre d'altres, hi trobem aquestes funcionalitats:


  • Complet joc d'eines de dibuix, incloent Pinzell, Llapis, Aerògraf, Clonador, etc.
  • Eines de selecció simples, per forma o per color i eines de selecció avançada del primer pla.
  • Disseny per capes i per canals.
  • Imatges animades.
  • Fractals.
  • Imatges vectorials SVG.
  • Eines per crear imatges per a pàgines web.
  • Complet joc de filtres i efectes.
  • Compatible amb la majoria de formats d'imatge propietaris i lliures. Fins i tot SVG, PDF i PS.
  • Permet incorporar diversos connectors, filtres i extensions. Per exemple per al tractament d'imatges RAW.

(Font: Softcatalà)

1. Una matèria optativa de 2n d'ESO ...

Aquest nou curs, 2008-2009, heu triat, entre d'altres matèries optatives, EDICIÓ D'IMATGE FIXA.

Per a que tingueu una idea general d'aquesta matèria optativa cal respondre a tres preguntes: què aprendrem? quan ? i com?.
  • Què aprendrem? Tractarem d'aprendre, entre tots, quines possibilitats ofereix l'edició i manipulació digital d'imatges fixes - bàsicament, fotografies -.
  • Quan? Bàsicament ho farem a l'aula d'informàtica, però, donades les possibilitats que ofereix l'extensió del món digital també ho podrem fer en qualsevol de les nostres hores d'estudi i des de qualsevol lloc -casa vostra, biblioteca, ...-.
  • Com? Farem servir un programa d'edició d'imatges que forma part del projecte GNU. Aquest programa és el GIMP (GNU Image Manipulation Program).